Sör a filmekben

Ádám | 2019.02.25. 20:20

Éjjel kioszották az Oscar díjakat. Ennek apropóján összeszedtem néhány ismert filmes/sorozatos sört.

Duff

Talán a legismertebb fiktív sör, Homer Simpson kedvence. Sztereotíp nagyüzemi sör: olcsó, silány minőségű, mindenhol kapható láger sör. A valóságban is lehetett kapni több országban, limitált szériában. Én Prágában találkoztam vele sok kirakatban, de már csak dekoráció volt, sehol nem árusították.

Pawtucket Patriot Ale

A Simpsonos Duff sör Family Guy megfelelője. Pawtucket Pat (a felnőttek Willy Wonkája) sörgyárában készül, ahol Peter Griffin is dolgozik. A The Simpsons Guy című The Simpsons és The Family Guy crossoverben kiderül, hogy a Pawtacket Patriot valójában átcsomagolt Duff Beer (bár a Duff egy láger, a Pawtachet pedig ale, de ez már részletkérdés 🙂 ). Végül Flinston Frédi megállapítja, hogy mindkét sör az ő kedvence, a Budrock utánzata.

Wharmpess

Az Így jártam anyátokkal című sorozatban Randy élete vágya, hogy saját sörfőzdét nyisson és árulhassa az ő saját nedveit (angolul jobb a szójáték, mert a Wharmpess a warm pissre, azaz meleg pisire hasonlít). Ehhez csak arra van szüksége, hogy kirúgják a GNB-től és kapjon egy zsíros végkielégítést. Bár Marshal nem szeretne senkit kirúgni, végül megízleli Randy nedveit és rájön, hogy neki nem egy irodában a helye, hanem egy sörfőzdében (ezt mennyire át tudom érezni… 🙂 ).

Heisler Beer

A legelső fiktív sör. A ’90-es évek elején készítették először a Heisler Gold Ale-t. Azóta több több verzió is készült belőle (pl Heisler Lite vagy a vintage változatt a múltban játszódó filmekhez), de a designján lényegében nem változtattak a mai napig. Olyan sorozatokban láthattuk, mint a már fent említett Így jártam anyátokkal, Felhőtlen Philadelphia, Dr Csont, több CSI vagy az Új csaj, de feltűnik több mozifilmben is.

Harry Potterék vajsöre

Bár nem igazi sör, de túl híres ahhoz, hogy lemaradjon a listáról. Harry Potterék lejártak Roxmortsba a Három Seprűbe és itt iszogatják ezt a tejes és karamellás, fűszerekkel ízesített italkülönlegességként. A vajsör eredete a XIV. századig nyúlik vissza, de kétségtelen, hogy J. K. Rowling eposza kapcsán emlékezünk rá legtöbben. Számos recept található a neten, lehet hidegen vagy melegen is fogyasztani, készülhet alkohollal és alkohol nélkül. Karácsony táján én is főztem egy adagot, egy jó kis angol alet pazaroltam el hozzá. Maradjunk annyiban, hogy nem lett a kedvencem.

További filmes sörök a teljesség igénye nélkül

  • Aspen BeerAlien. Ezt isszák a abban a híres jelenetben is, amikor Kane mellkasából kitör a lény
  • Cerveza Chango – több Robert Rodrigez filmben is feltűnik, mint pl az Alkonyattól pirkadatig
  • Girlie Girl BeerEgy rém rendes család. Al Bundy klubjának, a NO MA’AM klubnak a hivatalos itala.
  • Vän Der BräuNe bízz a ribiben! A sorozat említésre se méltó, de a sör neve vicces: a Dawson és a haverokból ismert James Van Der Beekről nevezték el, aki önmagát játsza a sorozatban.

Végezetül pedig álljon itt a kedvenc sörös jelenetem, amit nem tudok úgy végignézni, hogy ne szomjaznék meg egy jó pofa sörre!

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.