25 éves a Jóbarátok

Ádám | 2019.09.22. 19:03

25 évvel ezelőtt, szeptember 22-én került először adásba a tengerentúl minden idők egyik legjobb vígjátéksorozata, a Jóbarátok. Nekem egyik nagy kedvencem és ennek apropóján össze is szedtem néhány sörös poént és érdekességet a sorozatról.

A 3. évad 6. Régen volt (The One with the Flashback) c. részében a főszereplők Janice felvetésének hatására felidézik milyen volt az életük 3 évvel azelőtt. Ekkor még a jól ismert Central Perk kávézójuk helyén egy kocsma volt és hőseink sörözni jártak le oda, nem pedig kávézni. Szomorúan konstatálták, hogy bezár a bár és „átalakítják valami kávézóvá”.

A Jóbarátok kávézójára utal az Így jártam anyátokkal c. sorozat (amit sokszor hasonlítanak a Jóbarátokhoz, mert mindkettő néhány huszonéves New York-i fiatal hétköznapjait mutatja be) 2. évadának 7. részének nyitójelenete, amikor a srácok egy kávézóban üldögélnek és kijelentik, hogy kocsmában lógni jobb, mint egy kávézóban.

A 4. évad 16. Az álparti (The One with the Fake Party) c. részében a vegetáriánus Phoebe 2 hónapos terhes, de „a baba húst akar enni”. Phoebe egzakt számításai szerint, ha a hátralevő 7 hónapban naponta háromszor enne húst, akkor megenne legalább egymillió tehenet. Hogy ne kelljen több ártatlan állatnak meghalnia Joey felajánlja, hogy addig ő mond le a húsevésről. De előtte még feltesz egy fontos kérdést: „a sörben nincsen hús, igaz?”.

A 9. évad 9. Rachel telefonszáma (The One with Rachel’s Phone Number) c. részben még tanulni is lehet a sörökről, bár csak felületesen. Ross és Phoebe barátja, Mike együtt söröznek. Megállapítják, hogy finom a sör „annak ellenére, hogy lager”, de azt nem tudják, hogy mi az a lager, ezért utána olvasnak.

A sorozatban amúgy sokszor söröznek, és bár ebben is vannak fiktív sörök, sok valódi márka is szerepel benne (Stella ArtoisPilsner UrquelHarp).

Még egy érdekesség a végére: tavaly októberben egy angliai férfi ellopott egy tálca sört, amit a biztonsági kamera rögzített. A fickó kiköpött Ross Geller. Ám a félreértések elkerülése végett David Schwimmer, aki a sorozatban Rosst alakította, megosztott Twitteren egy bejegyzést  hogy ő nem lehetett, hiszen ő éppen New Yorkban lopott el egy tálca sört.

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.