Etyeki Sörmanufaktúrában jártunk

Tamara | 2019.02.01. 13:46

Karácsonyi ajándékként csaptam le a lehetőségre, hogy Etyekre látogassunk és megismerjük az ottani kisüzemi sörfőzdét. 

Néhány szót az Etyeki Sörmanufaktúráról:

2015 óta csapolják a saját sörüket, miután korábbi álmodozások, tervezgetések után úgy érezték, hogy eljutott a magyar sörpiac oda, hogy egyre nagyobb létjogosultságot nyernek a minőségi, kézműves, egyedi sörök és kialakult a kategória fogyasztói rétege is.

Érdekességük, hogy a sörös címkék inspirációját egy bécsi bolhapiacon vett házi nyomdakészlet adta, ami egyedi figurákat és antik grafikákat tartalmazott, és ami remekül passzolt a tulajdonosok által megfogalmazott „modern tradíció” elképzeléshez. Ezt tovább gondolva született meg a fekete ES logó egy csipetnyi rózsaszínnel, utalva rá, hogy itt a piacra nem jellemző módon, a főzde tulajdonosa hölgy.

További információ a manufaktúráról: www.etyekisor.hu

Radányi Orsolya főzdevezető és tulajdonos fogadott minket a látogatáson. Mindazon túl, hogy elég menő, hogy női főzdevezetőt ismerhettünk meg, igazán érdekfeszítő 3 órát tölthettünk el a főzdében, ahol az alapanyagoktól kezdve a főzésen át, a címkézésig, minden folyamatot megismerhettünk. A program fő élményét az adta, hogy a hatalmas erjesztő tartályok között kóstolhattuk meg, közvetlenül a tartályokból csapolt jéghideg söröket. A bemutató során 7 -féle sört, kóstolhattunk meg. Mivel elhagytam a cetlit, amire felírtam, így a sorrend nem pontos 🙂 

Különlegessé tette a kóstolást, hogy a sörök mellé még a helyi gazdaságból származó disznóságos és sajtos paraszttálat is kínáltak.

A sörmanufaktúra látogatás végén jó érzéssel távoztunk, hiszen megtudtuk, hogy egy kezdeti álomból, lehet valóság. Hogy ők is úgy kezdték, hogy otthon 10-20-30 litereket főztek, majd ebből nőtte ki magát egy kisüzemmé a sörfőzés.

Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.