Hopláger

Ádám | 2021.03.04. 14:25

Mi is az a hopláger? Egy erősen komlós alsó, erjesztésű sör. Elsősorban aroma komlót használnak, majd hidegkomlózzák, így a friss komlóillat a jellemző, nem pedig a keserűsség, amit a hagyományosabb (főleg tömeg) lágereknél megszoktunk. Általában újstílusú amerikai vagy ausztrál komlókat használnak, amik citrusos, gyümölcsös, frissítő illatokat és ízeket adnak hozzá.

Ez az erős aroma komlózás jellemező a kisüzemi sörökre, ezért is szokták az IPA-t a sörforradalom egyik zászlós hajójának nevezni. Mondhatjuk, hogy ennek az alsó erjesztésű párja a hopláger. Hívják IPL-nek is, azaz India Pale Lagernek az IPA mintájára.

Valójában nem létezik ilyen BJCP kategória és nemzetközi oldalakon se találtam rá semmilyen utalást a hoplágerre. Külföldi söröknél inkább az IPL vagy a Dry Hop Lager elnevezést használják.

Magyarországon a sörforradalom egyik elindítója, a Fóti Kézműves Sörfőzde Keserű Méz nevű söre volt, ami szintén egy hopláger.

A nagyüzemi lágerekhez szokott embereknek a komlóhangsúlyos kisüzemi sörök furcsák, egyáltalán nem sörszerűek. Egy jó átmenet lehet a hopláger a kettő közti szakadék áthidalására. Főleg, hogy a nagyüzemek szortimentjében is megjelentek a hidegkomlózott sörök: a Dreher Hidegkomlós már évek óta a piacon van. Tavaly jelent meg a Borsodi Hoppy, az elmúlt hetekben pedig a Soproni Óvatos Duhaj Hopláger.

A jóidő közeledtével jobban előtérbe kerülnek a láger sörök, hiszen ezeket alacsonyabb hőmérsékleten érdemes fogyasztani, így frissítően hathatnak a tavaszi-nyári melegekben. Ehhez még hozzájön a komló trópusi frissessége is, így egy hopláger tökéletes választás ezekben a napsütéses időkben.

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.