Mi is az az IBU?

Mostanában egyre több szó esik az úgynevezett IBU számról. Legalábbis én egyre gyakrabban hallom ezt a kifejezést. Feltűnt, hogy sörös üvegeken, dobozokon is jelölik. Lássuk mit is jelent ez a bűvös három betűs mozaikszó!
A sör keserűségének (komlózásának) kiszámítására hozták létre az IBU (International Bittering Units) számot, ami egy 0-tól 100-ig terjedő skála. Mivel a sör keserűségét komlózással tudják beállítani, azon belül is az alfasav tartalmának változtatásával, lényegében az IBU érték a sör alfasav koncetrációját jelöli.
Egyszerűbben fogalmazva, megmutatja, hogy 1 liter sörben hány mg oldott izo-alfasav található.
Különböző sör típusoknak megvan a rájuk jellemző IBU értéke. Íme néhány példa:
- American Pale Ale 30-45
- American IPA 40-70
- Imperial Ipa 60-100
- Brown Porter 18-35
- Dry sout 30-45
- Octoberfest 20-28
Összességében elmondhatjuk, hogy az IBU a sör keserűségét hívatott megmutatni. De nem feltétlenül lesz borzasztóan keserű egy magas IBU értékkel rendelkező sör, mivel a végső ízt még számtalan más tényező is befolyásolja.

Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.