Mi is az az IBU?

Tamara | 2019.03.06. 19:07

Mostanában egyre több szó esik az úgynevezett IBU számról. Legalábbis én egyre gyakrabban hallom ezt a kifejezést. Feltűnt, hogy sörös üvegeken, dobozokon is jelölik. Lássuk mit is jelent ez a bűvös három betűs mozaikszó!

A sör keserűségének (komlózásának) kiszámítására hozták létre az IBU (International Bittering Units) számot, ami egy 0-tól 100-ig terjedő skála. Mivel a sör keserűségét komlózással tudják beállítani, azon belül is az alfasav tartalmának változtatásával, lényegében az IBU érték a sör alfasav koncetrációját jelöli.

Egyszerűbben fogalmazva, megmutatja, hogy 1 liter sörben hány mg oldott izo-alfasav található. 

Különböző sör típusoknak megvan a rájuk jellemző IBU értéke. Íme néhány példa:

  • American Pale Ale 30-45
  • American IPA 40-70
  • Imperial Ipa 60-100
  • Brown Porter 18-35
  • Dry sout 30-45
  • Octoberfest 20-28

Összességében elmondhatjuk, hogy az IBU a sör keserűségét hívatott megmutatni. De nem feltétlenül lesz borzasztóan keserű egy magas IBU értékkel rendelkező sör, mivel a végső ízt még számtalan más tényező is befolyásolja.

Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.