Női kézbe, női sört? Vagy bort?

Tamara | 2019.03.07. 13:37

Nemzetközi Nőnap alkalmából kicsit foglalkozzunk most a sörfőzés és sörivási szokások női oldalával.

Alapvetően ha a sörre gondolunk, inkább tartjuk férfias italnak, mint sem nőiesnek. Ha vizualizálnom kellene a sörfogyasztást, akkor én egy kockás inges, kissé megizzadt, kocka hasú, ámde szakállas, bajszos jó munkás embert képzelek magam el, aki a nehéz fizikai munkával teli nap végén legurít pár, hűvösen gyöngyöző korsó sört. Míg egy elegánsan manikűrözött, decens női kézbe szívesebben gondolunk egy karcsú pohár vörösbort. Azt hiszem vagyunk ezzel még így egy páran. De ha magamból indulok ki, és még szerintem sokan mások is, akik inkább egy jó hideg sört innánk meg egy hosszú nap végén.

Pillantsunk kicsit bele abba, hogy a történelem során hogyan alakult a nők szerepe a sörrel kapcsolatosan, illetve jelenleg mi a helyzet. Ha a sörfőzés 6000 éves történetét tekintjük, a férfiak uralma a sörfőzésben, csak 5-600 évvel ezelőtt kezdődött, korábban egyértelműen a női feladatok közé tartozott. Az ókori Mezopotámiában is az ő feladatuk volt a sörfőzés, a kocsmákat is ők működtették. Egyiptomban is hagyományosan női szerepnek tekintették a sörkészítést, bár férfi serfőzők is akadtak. A férfiak akkor kezdtek a sörfőzés feladatának átvételébe amikor nem volt ott nő, aki elkészítse: a kora-középkori kolostorokban a szerzetesek voltak az első profi férfi sörfőzők. A szerzetesi sörfőzők mellett a háztartásokban is megmaradt az otthoni sörfőzés folyamata is, mint házimunka, ami így továbbra is a nők feladata volt. A nőt, mint háziasszonyt nemcsak az ételei, hanem a söre kiválósága is minősítette. Ebben az időszakban így, az európai sörkultúra lényegében két részre oszlott. A kolostori sörfőzéssel, a társadalmi elvárások változásaival, majd a nagyipari sörfőzdék megjelenésével a nők apránként kiszorultak a sörfőzés világából.

Manapság megdőlni látszik a korábbi tendencia és egyre több nő „vállalja fel” sörszeretét. A jelenleg is zajló kézműves sörforradalomban már elvétve egy-egy női sörfőző nevét is találunk. Úgy gondolom, hogy hozzám hasonlóan egyre több nő kezd el foglalkozni a sörök világával, túllép azon, hogy csak egyféle sör létezik a világon, előszeretettel válogatunk mind a sörfajták, mind a hozzá tartozó poharak világában. Sőt, a legtöbben túllépve a női sörnek nevezett ízesített sörféléken,- gondolok itt a mindenféle citromos, radler-féle, bodzás és egyéb szirupos üdítőszerű sörökre – mernek a hagyományos sörök széles tárházából választani.

Saját tapasztalataimon kívül kíváncsi vagyok arra is, hogy más nők hogyan állnak a sörfogyasztáshoz. Ezért készítettem egy rövidke kérdőívet a női sörfogyasztási szokásokról, amit szeretném, ha sokan kitöltenétek.

A kérdőív ide kattintva elérhető.

Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.