Az elbizakodott második

celebration-1296396_1280
Ádám | 2019.01.21. 11:50

Az első saját főzésű söröm egész jóra sikeredett. Magával a főzési folyamattal se volt nagy gond, nagyjából zökkenőmentesen zajlott. Gondoltam másodszorra már rutinosabb leszek. Mácsi barátom figyelmeztett is, hogy a második sosem sikerül jóra, mert elbízza magát az ember, aztán majd harmadszorra már minden klappolni fog. Nos, igaza lett.

Vásároltam egy Oktoberfest csomagot és Ákos barátommal nekiláttunk a főzésnek. Ő hozott egy 40 literes fazekat, amibe könnyedén belefért a maláta. Kint főztük szüleimnél a kinti konyhában és december 13. lévén elég hideg volt. Nehogy megfázzunk, ezért néhány üveg sörrel és pálinkával védtük magunkat. Lehet, hogy ez is közrejátszott, hogy nem ment minden simán :).

Már a cefrézési folyamatnál gondjaink akadtak, mert a hidegben nehez tudtuk tartani a hőlépcsőket. Viszont először láthattam, hogy milyen is a pozitív jódteszt :), így tovább kellett még főznünk. A szűrésnél jöttek aztán a gondok: egy zsírfröccsenés gátlót használtam szűrőlemezként, amiről kiderült, hogy nem a legjobb megoldás, nem bírta el a törköly súlyát. Elszakadt, eldugult, minden elromlott, ami csak elromolhatott. Este 6-ra sikerült végeznünk a máslással (reggel 9-kor kezdtük az egész főzést). Úgy döntöttünk, hogy ma már nem állunk neki forralni, majd másnap innen folytatjuk.

Így is lett. A másnap már viszonylag eseménytelenül zajlott, a komlóforralással nem volt semmi para. A kinti hidegben a hűtés is könnyen ment, de így is besötétedett, mire bekerült az erjesztőbe. Mondjuk délután 3-kor már sötét volt, szóval az sem olyan nagy dolog :). Reggelre már kotyogott is ezerrel.

Az ünnepek miatt csak január elején palackoztuk. A sok viszontagság ellenére a visszajelzések alapján jól sikerült a végeredmény, hamar el is fogyott.

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.