Első főzésem

Ádám | 2019.01.04. 17:49

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy sört kellene főzni. Még valamikor régen, a 2000-es évek elején, olvastam egy cikket, hogy mosógépet át lehet alakítani sörfőző géppé. Aztán olyan bonyolultnak tűnt a leírás, hogy hagytam a fenébe. Szép lassan elfelejtődött a dolog és tavaly nyáron újra felötlött benne a gondolat. Egyik barátom főzött már korábban, tőle kértem tanácsokat és egy grillezéssel egybekötött sörfőzésre is meghívott.

Végül összel megérett az elhatározás és beruháztam néhány dologra. Utólag visszagondolva talán jobban jártam volna egy kész kezdő szettel, de ezen már kár rágódni. Vásároltam tehát erjesztő vödröt, fokolót, kupakokat, hőmérőt, fertőtlenítő szert és egy Home 15 IPA csomagot.

Elérkezett a nagy nap! Mint egy kisgyerek Karácsonykor, úgy vártam, hogy „játszahassak az új játékaimmal”. Előző este kikészítettem kb 25 liter vizet, hogy a klór elpárologjon belőle. Egy kb 16 literes fazekam volt, alig fért bele a cefre. Nem is ment rá annyi víz, amennyit a recept írt.

Szűréshez egy régi liszt szitát használtam, pont belefért az erjesztő vödörbe. Szépen sikerült is leszűrni vele a sörlét, csak utána jött a gond: egyszerűen nem bírtam kivenni a vödörből. A törköly súlyától teljesen beleszorult. Végül nagy nehezen kipiszkáltam, de ahhoz meg kellett bontani a szűrőt…

Komlóforraláshoz már ketté kellett szednem a lét, mert nem fért bele a 16 literes fazékba. Így arányosan szétosztottam a komlót is. Az kisebb fazék nyilván hamarabb felforrt. Lehűtöttem és addigra a nagyobb fazék is készen lett. Amikor azt hűtöttem, akkor a kisebbet már egy kivasalt textil pelenkán keresztül szűrtem is le, bele az erjesztő tartályba. Ez nehezen ment, mert nem számítottam, hogy ketté kell szednem forraláshoz és csak egy komlóforraló zsákot vásároltam, ezért a kicsibe egy teatojásban tettem bele a komlót, amiből sok szmötyi került a sörbe, így picit eldugította a pelenkát. Szerencsére volt kéznél másik, így tudtam cserélni közben.

Végül 10 liter sör került az erjesztőbe. Az erjedés kb másfél nap múlva indult meg, de utána kotyogott rendesen. Kicsit alacsonyabb volt a hőmérséklet az élesztőnek, mint az ideális, de szépen leerjedt. Lett egy jó 8-9%-os sör a végére.

Egy hónap után palackoztam. A palackokba 5-5g cukrot tettem: ez pont egy tasak kávés cukor, így méregetni nem kellett. Egy hét után már nem bírtam tovább és rákostóltam. Egész jó lett és ahogy telt az idő, egyre jobb. Viszont amikor az első kortyot megittam a saját sörömből, az finomabb volt a világ legjobb sörénél is. 🙂

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.