Szűrő vödör

Ádám | 2019.03.07. 11:33

Mint a házi sörfőzők nagy része, én is Kovács „Olasz” Józsefnél szereztem be a kezdő eszközeimet: többek közt vettem 1 db 12 literes erjesztő vödröt. A vödörbe a szűrő lemez kb 4500 Ft, de még Olasz is zsírfröccsenés gátlót ajánl a sörfőzős videójában, mert az töredékébe kerül.

Első főzésem előtt körüljártam a környék kína- és vasedény boltját, de megfelelő méretű (a 12 literes vödörbe kb 25 cm átmérőjű kellene) zsírfröccsenés gátlót nem találtam. A legolcsóbb is 2000 Ft volt. Édesanyám viszont talált otthon egy régi liszt szitát, ami tökéletesen illett a vödörbe. Remekül is ment vele a szűrés, de a végére teljesen beleragadt a vödörbe a törköly súlyától. Csak úgy tudtam kiszedni, hogy szétfeszítettem a szita szélét és akkor alá tudtam nyúlni. Hál’ Istennek a vödör nem karcolódott.

Következő alkalomra már beszereztem nagy nehezen (a nehézséget az okozta, hogy a házhozszállítása kétszer annyiba került volna, mint maga az eszköz) egy 25 cm átmérőjű fröccsenésgátlót. Fel is hajlítottam a fogantyúját és belepróbáltam a vödörbe. Szépen illeszkedett és a felhajtott fogantyúnál fogva könnyedén ki is lehetett szedni. Viszont, mint kiderült, a törköly súlyát ez sem bírta el, a szálak elszakadtak benne.

Aztán egyszer valamelyik sörfőzős Facebook csoportban valaki belinkelt egy új sörfőző boltot, ahol szűrő szettet lehetett venni. Ez lényegében 2 db, egymásba illeszthető vödör, az egyiken csap van, a másiknak az alján pici lukak. Az ötlet szerintem zseniális, mégse láttam még sehol ennek előtte. Igazából otthon is el lehet készíteni, de ha csak két vödröt vettem volna meg egy csapot és itthon fúrkálom ki, akkor is kb az ára ugyanannyi lenne. Amikor én vettem, akkor 4590 Ft volt a 20 literes szett (azóta már feljebb ment az ára, ill lehet kapni 30 literes méretben is). Ez nem sokkal több, mint az eredetileg a vödörbe való szűrő lemez, viszont a csapos vödröt akár erjesztésre is lehet használni, csak egy fedő kell rá kotyogóval. A szűrés ezzel már zökkenőmentesen zajlott, a végén csak ki kellett emelni a lukacsos vödröt és ki lehetett belőle önteni a törkölyt.

Úgy gondolom, megtaláltam a tökéletes megoldást! 🙂

Ádám
Egész fiatal korom óta szeretem a sört. Mindig kerestem a sörkülönlegességeket és a hozzújuk passzoló ételeket. Egy éve pedig már saját sört is főzök.