Pogácsa Sörfőzéshez

Tamara | 2019.05.21. 20:08

Március 15-e alkalmából a srácok sört főztek. Hogy hozzájáruljak a sikerhez, gondoltam megörvendeztetem őket egy kis pogácsával.

Figyelem: saját recept következik, amely nyomokban sört tartalmaz. 🙂

Sajtos pogácsa sörrel:

  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 15 dkg fetasajt
  • 1,5-2 dl világos sör (ami éppen akad otthon)
  • 1 tk só
  • 1 tojás sárgája
  • kevés reszelt trappista sajt a tetejére

A lisztet, az élesztőt és a sót összekeverjük, majd belemorzsoljuk a fetasajtot. Víz/tej helyett sört adunk hozzá, mindig annyit amennyit felvesz a tészta. Nem baj, ha hideg a sör, az élesztő így is teszi a dolgát. A tésztát alaposan kidolgozzuk, majd letakarva meleg helyen fél órát pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, pogácsa formával kiszaggatjuk, majd ismét fél órát kelesztjük. A végén 1 tojás sárgáját, 1 evőkanálnyi sörrel kikeverünk, és ezzel megkenjük a pogácsák tetejét. Tetejére reszelt sajtot szórunk. Tepsire rakjuk és közepes lángon, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kívül ropogós, belül puha pogácsát kapunk. Melegen, frissen tálaljuk. 

Tamara
Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.