Ropogós hal sörbundában

Tamara | 2019.03.12. 12:29

Elkezdődött a böjt, ez azt is jelenti a családunk számára, hogy péntekenként nem eszünk húst. Most az első ilyen böjti péntekre kerestem valami izgalmas receptet, amikor is belefutottam egy sörös-halas receptbe. Tüstént meg is főztem, hiszen ennél tökéletesebb párosítást nem is találhattam volna.

Kiindulási alapként a Streetkitchen.hu oldalon talált receptet vettem: Halas burger egy isten remulád mártással. 
De az itthon talált alapanyagok és egy véletlen vásárlás miatt kissé átalakítottam a receptet:

Sörbundás ropogós hal: (2 főre)

  • 250 g halfilé (esetemben hekktörzs)
  • 50 g liszt
  • 50 g étkezési keményítő
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  •  1 dl IPA sör
A halat csíkokra vágjuk, besózzuk. Én egy kis halas fűszerkeveréket is beledörzsöltem. A tésztához a többi hozzávalót összekeverjük és csomómentesre kavarjuk. Sűrű tésztát kell hogy kapjunk, amibe beleforgatjuk a felcsíkozott halat. Forró olajban néhány perc alatt készre sütjük őket. Aranysárga, ropogós tésztájú falatokat kapunk, amit érdemes frissen fogyasztani. A maradék sört fogyasszuk el az ebédhez.

Átalakított remulád mártás:

  •  100 ml kefír (eredeti recept szerint tejföl, de én véletlenül kefírt vettem, de mivel savanykás a mártás, nem volt gond)
  •  200 g majonéz
  • 2 ek mustár
  •  100 g csemege uborka apróra reszelve
  •  fél fej vöröshagyma apróra reszelve
  •  fél citrom leve
  •  só, bors ízlés szerint
  •  1 tk cukor
Az eredeti recept még tartalmaz hozzávalókat, de tárkonyom nem volt otthon, a kaprot pedig utálom. A fenti hozzávalókat összekeverjük, és úgy jó ha kicsit állni hagyjuk a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek. 

Az eredeti receptben halas burger volt, de nekem olyan étel kellett, amit dobozban magammal tudtam vinni. Ezért a zsömle helyett, sütőben sült steak burgonyát készítettem. Összességében a citromos-savnykás mártás nagyon jól passzol a ropogós, kissé édeskés halhoz. Külön jó volt, hogy a maradék sört elfoggyaszthattuk az ebédhez. 

Tamara
Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.