Space Next: Matcha Ale

Tamara | 2019.04.05. 14:47

Kis pihenő után ismét egy új sör kóstolásával jelentkezünk, a Space Next sörfőzde egy különleges sörét próbálhattuk ki.
Magyar Norbert, a Space Next megálmodója 2018-ban vágott bele saját söreinek terjesztésébe. Egyelőre a saját sörfőzde még csak tervben szerepel, söreiket a HopTop Brewery-nek köszönhetően tudják lefőzetni. 

A főzde neve utal arra, hogy  megálmodóját már egy ideje foglalkoztatja az űrkutatás, a megújuló energiaforrások, vagy akár túlnépesedett Földön kívül egy másik bolygó meghódításának elmélete is. A főzde első két söre egy APA (Astronaut) és IPA (Rocket) volt, amelyet azóta bővítettek különlegesebbnél különlegesebb alapanyagokból készülő sörökkel. Így született most meg a sörcsalád két legújabb tagja, a Matcha Ale és a First Date IPA.

Ejtsünk néhány szót a Matcha teáról is! A matcha (抹茶) a rituális japán teaceremóniák köztiszteletben álló teája. A legmagasabb minőségű tea Kyoto környékén terem. Egy hónappal a szüretelés előtt teljesen lefedik az ültetvényeket. Ennek köszönhetően teacserjéket árnyékban nevelik, így a növények elkezdenek nagyobb mennyiségű klorofilt adagolni a leveleikbe, ekkor kapja meg a jellegzetes sötétzöld színét. Évi egyszeri kézi szüretelés után, azonnal feldolgozzák. Hagyományosan a matcha porból teát készítenek, de napjainkban egyre széleskörűbb a felhasználása. Így kerülhetett most bele a főzde sörébe is.

Kis pihenő után ismét egy új sör kóstolásával jelentkezünk, a Space Next sörfőzde egy különleges sörét próbálhattuk ki.

Matcha Ale:

  • Típusa: APA
  • Alkohol: 4,8%
  • Keserűsége: 22 IBU
  • Színe: Bronz

A sör színe bár valóban bronz, én némi zöldes beütést látok rajta, de az is lehet, hogy a tudatalattim teszi hozzá. Kitöltés után a habja vékony és hamar elillan. Az illata kevésbé intenzív, érződik rajta a tea illat. Első kóstolásra feltűnt, hogy alig szénsavas az ital, inkább tea sörrel, mint sör teával. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez egy megosztó sör, mert ahogyan iszod savanykás íze érződik, miután lenyeltem a kortyot a sör keserűsége üt vissza. Egyébként a sör koffeint is tartalmaz, ami azért jó, mert legalább sörözés közben nem álmosodik el az ember. Egyébként a sör bemutatójakor azt nyilatkozta a főzde, hogy a céljuk egy izgalmas és átlagosnál egészségesebb beltartalomú sör megalkotása volt. Ádám azt mondta, hogy el tudná iszogatni egész este. 

Összességében elmondható, hogy ha szereted a teát, főleg a japán zöld teát, akkor ez a te söröd. Egyébként nem nevezném egy egyszerű, populáris sörnek, de különleges, az biztos. 

Szereted a kézműves söröket (és egyéb kézműves termékeket)? Nézz be az Italom botljába és Facebook oldalára! A kóstolásra szánt sört mi is tőlük kaptuk.
Tamara
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.