Szaloncukros sör az esti alatatáshoz
Hosszú és fárasztó napom volt, gondoltam feldobom az esti altatást egy finom sörrel. Találtam is otthon egy kallódó üveg sört, amit egy ideje már kerülgetünk, mert kissé tartottunk tőle.
Ez a sör nem volt más, mint a Yeast Side Sörfőzde és a beerporn.hu magazin közös találmánya, mely a The Darkest Nightside nevet kapta.
Nem igazán tudtam a sörről semmit, csak ami a címkén fel van tüntetve:
- Szaloncukros (!)
- Hatszázalékos fekete sör
Mélyebben nem mentem a témába, csak kitöltöttem a sűrű fekete nedűt, amelynek krémes habja volt. Első kóstolásra az erőteljes kókuszíz dominált, amiről egyből a konzum szaloncukor jutott az eszembe. Aztán jött az utóíz, amely egyértelműen kávés jelleget mutatott.
Kellemes csalódás ért, hogy a sör egyáltalán nem volt édes, enyhén kesernyés sör ízt megőrizte.
Bár én kedvelem a stout-okat, ez annyira nem hozott lázba, furcsa volt számomra a kókuszos sör íz.
Jobban utána olvasva nem jártam messze az igazságtól, hiszen a sör kókuszos szaloncukorral és kókusztejjel készült stout, melynek az ízében a pörkölt maláta kávés ízjegyei ismerhetőek fel.
Összességében nem ez lesz a hétköznapi esti kedvenc söröm, ahhoz talán jobban passzol egy „sima” sallang és ízesítés mentes IPA, de nagyon jól el tudom képzelni a karácsonyi asztalon a desszertek mellé, vagy egy ünnepi alkalommal kínált kókuszos süteményhez.
Inkább sörösnek, mint borosnak vallom magam. Szeretem a változatosságát, nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy hűvös és gyöngyöző lager vagy IPA, vagy egy hideg téli estén elfogyasztott selymes stout. Szeretném megmutatni a sörfőzés női oldalát, milyen az élete egy sörfőző feleségének.